04.05.2020
Тридесет семейства от Ценово се зарадваха на изключително благородна дарителска акция. Социалнослабите от ромската махала получиха пакети с хранителни продукти от първа необходимост. 20 семейства получиха по 10 кг. картофи, 10 кг пилешки бутчета, 10 кг. брашно, 6 л. олио, боб, леща, кафе, захар. За десет от домакинствата продуктите бяха наполовина. Общата стойност на дарителската акция е повече от 2800 лева като са закупени само качествени продукти от български производители.

Любопитното е, че първоначално идеята за събиране на финансови средства се заражда във фейсбук. В социалната мрежа активно действа група на ценовчани, които живеят и работят в чужбина. За кратко време към начинанието стават съпричастни близо 30 младежи, които работят и продължават да живеят в Германия, Нидерландия и Испания. Всички те са от ромски произход и идеята е да помогнат на хора в тежко положение от общността в родното им място. И както се казва в приказките - речено-сторено. Събраните средства са преведени по сметката на Емил Андреев. Младият мъж в продължение на 10 години работи в Испания. Малко преди да затворят границите се върнал за почивка в България. И докато трае извънредното положение, момчето ще бъде сред близките си. Емил сам организира с личния си автомобил закупуването, разпределянето и разнасянето на хранителните стоки. Предварително бе направено проучване кои семейства са изпаднали в най-затруднено положение. 

„Нямаше семейство, което да не остане трогнато от дарителската акция. Освен благодарностите в очите на много от хората можеше да се видят сълзи на радост. Искрено се надявам, че това няма да е единственият дарителски жест, защото хората трябва да си помагат при нужда“, споделя развълнувано Емил. За изразходваните средства се води стриктна финансова отчетност. Всички касови бележки за направените разходи ще бъдат представени на дарителите. Емил не скри, че между гастарбайтерите от Ценово в чужбина вече се подготвя втора дарителска акция .

Кметът на община Ценово д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев сърдечно благодариха за идеята на младите хора и за доброто им дело. „Инициативата е много добра и нека тя да се окаже заразителна и за други българи в чужбина“, коментира председателят на местния парламент в Ценово.